Tibolddaróci Kapusi Kert
 

ALAPANYAGOK

Faanyag

Az építőipar, a bútoripar, a papíripar és még számos iparág használ fát termékei előállításához. Különböző fafajok különböző céloknak felelnek meg, egyesek például bútornak jók, mások ház építésére, hajó építésére, papír gyártására stb. Minden fafaj eltér egy kicsit a másiktól olyan tulajdonságaiban, mint a sűrűség, a szín, a megmunkálhatóság, a gombára való fogékonyság, a növekedési ütem vagy az élőhelyi tolerancia

Gyógyszer alapanyag

Az emberiség ősidők óta használja az élőlényeket gyógyításra.  Növényekből, állatokból és mikroorganizmusokból egyaránt sokféle gyógyhatású anyag, illetve gyógyszer-alapanyag nyerhető. A gyógyászat, illetve a gyógyszeripar célja, hogy minél több gyógyhatású természetes vegyületet  fedezzen fel. A következő lépés ezek szintetizálása.

Fiziológiai szükségleteket kielégítő anyagok, szolgáltatások

Élelem

Az ember fontos táplálékforrásai az erdőben élő vadállatok,  gombák, és  gyümölcsök. Az állattartás, növénytermesztés további nagy tartaléka még a vadon élő fajok életben maradása, illetve életben tartása . Kb. húszezer féle olyan növényt ismer az ember, ami ehető , de ebből csupán húsz faj az, amelyet tömegesen fogyasztunk. A háziállattartásból származik az emberi fehérjeszükséglet nagyobb hányada. Mindezt csupán kilenc háziasított állat biztosítja (szarvasmarha, sertés, juh, kecske, bivaly, házityúk, házi kacsa, házi lúd, pulyka).

Víz

Az erdő hidroszférát érintő szolgáltatása leginkább a víztisztításban, a vízvédelemben és a víz körforgalmazásában nyilvánul meg. A talajban gyökerező növények puffer szerepet töltenek be a talaj vízháztartásában, csökkentvén mind a szárazság, mind pedig az áradások kialakulásának lehetőségét. Az erdővel borított területek vízmérlege sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a fátlan területeké. Az erdőre hulló csapadék nagy része beszívódik a talajba, majd bejut a növényi gyökerekbe, melyek a felszívott vizet lassan elpárologtatják. A növények gyökerei és a humuszos talaj kapillárisai rengeteg vizet képesek tárolni.. A talaj vízmegtartó kapacitását javítja, ha több rajta a növényi biomassza, illetve ha a felszíni növényzet változatosabb.

Energia

 A földi élet energiaforrása a Nap. A Nap energiáját csak a fotószintetizáló élőlények képesek befogni,  elraktározni Az emberiség nagy része ősidők óta használ tűzifát energianyerésre. Ennek jelentős részét a természetes, vagy természetszerű erdők faanyaga adja, de mára az energetikai fa-ültetvények is világszerte terjednek

Levegő

 Az erdő atmoszférát érintő szolgáltatásai : a levegő összetételének alakítása és fenntartása;  a légkör tisztítása;  viszonylag stabil éghajlat fenntartása. A fás növényekkel szimbiózisban élő baktériumok  a légköri nitrogént ammóniává redukálják. E szolgáltatás rendkívüli fontossága abban rejlik, hogy a más élőlények számára nem felvehető kétatomos nitrogénmolekulát kizárólag ezek a baktériumok képesek a növények számára felvehető formába alakítani. Vagyis döntő részben a nitrogénkötők által jut nitrogén a táplálékláncba. Minél több és többféle nitrogénkötő élőlény van jelen egy élet közösségben, annál inkább biztosított a növények nitrogénellátása (a felvehető nitrogén gyakran limitáló tényező a szárazföldi társulásokban.

 

Az erdő mint lelki és esztétikai örömforrás

Az erdő hatással van érzelmi életünkre, esztétikai érzékünkre és lelki fejlődésünkre is

Kedvünket leljük abban, ha "felfedezhetjük" a természetet és gyönyörködhetünk sokszínűségében. Egy erdei tisztáson, ahol több százféle növényfaj burjánzik vagy egy tavaszba boruló erdőben  szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk. Emberek milliói választanak olyan szabadidős tevékenységeket, mint a kirándulás,  erdőjárás ,  vagy az állatok  megfigyelése természetes élőhelyeiken. Az élővilág változatossága páratlan lehetőség arra, hogy kielégítse az emberi szellem kíváncsiságát és felfedezőkedvét.

 

Nem fiziológiai szükségleteket kielégítő szolgáltatások

Talaj

Az erdő szolgáltatásai között tartjuk számon a szerves anyag lebontását. A talaj rendkívül fontos lakói a mikorhizza kapcsolatra képes gombák, amelyek a magasabb rendű növények gyökereihez kapcsoltan élnek.  A növényfajok körülbelül 90% -a áll kapcsolatban mikorrhizás  gombákkal. A mikorrhizák a növény értékes segítői a foszfor- és nitrogénvegyületek felvételében. Befolyásolják továbbá a gyökér menti talajlakó közösséget, csökkentik a növényi kórokozók számát, lazítják a talaj szerkezetét.

 

 Környezet

Az erdők fontos szerepet játszanak a környezetvédelemben,  a lavinák, földcsuszamlások, kőomlások , a defláció és az erózió mértékének  csökkentésében .

Asztali nézet