Tibolddaróci Kapusi Kert
 

                  A  KÁCSI   KAPUSI  KERT

 

 Kács,  Dózsa Gy. u. 36 sz. alatt található a kert  , egy ÉK-i kitettségű domboldalon.  Területe :épületekkel,közlekedő utakkal, pihenő helyekkel együtt 2000 m2.   Legmagasabb pontja 190 m,  legmélyebb pontja 170 m. Két épület, négy közlekedő út , négy lépcsőfeljáró és négy pihenő hely található a kertben. Az alsó szinten ( 170 m-es tengerszintfeletti magasságban) van egy állandó vízfolyás (kis patakocska) , ami a Varga Völgy forrásvízét vezeti le a  Kácsi Patakba. A fák a rétegvonalas közlekedő útak mentén és a pihenő helyek peremére lettek kiültetve, A kiültetett fák és cserjék száma :385 db. (356 féle). A  kiültetés 1985-89 között  történt.

 

A kert jellemzői :

 

-gyűjteményes kert.

Élőfa gyűjtemény, magyar nemesítésű, szárazságtűrő  fafajokból.  A 356 féle fából 70    államilag elismert magyar fajta.  A  fajtákat dr. Barabits Elemér  erdőmérnök dísznövénynemesítő állította elő  soproni faiskolájában.  A Kácsi Kapusi Kert tulajdonképpen dr. Barabits Elemér növénynemesítő életművének génmegőrző helye  .

 

-szaporítóanyag forrás.

Több olyan növény  van a Kácsi Kapusi kertben, ami ritkaságnak számít. Ilyen pl-ul a csüngő ágú lucfenyő (picea abies inverza), a kanadai fanyarka (amelanchier canadensis), vagy a kinai (szecsuáni) mamutfenyő (metasequoia glyptostroboides). Ezekről a növényekről gyakran kérnek magot, vagy szaporító hajtást  a díszfaiskolások.

 

-látványkert .

A növények elrendezése, kiültetése a várható végső méretek-formák - színek figyelembe vételével történt. Ennek köszönhető,  hogy a már teljesen kifejlett  állapotban lévő növények egymást jól kiegészítik, egymással  harmonizálnak. Különösen szép a kert ősszel, amikor a lombhullató fák levelei  pirosra, sárgára, barnára színeződnek. Nyáron is szép a kert a fák közé ültetett évelő növényeknek (virágoknak ) köszönhetően.

 

-haszonkert

A kertben nem csak dísznövények vannak. Sok gyümölcs  is található a kertben: dió, mogyoró, meggy, cseresznye, alma , körte, szilva,  stb. Van néhány különleges gyümölcs is: tövis nélküli szeder, vérszilva, sóskaborbolya,  fanyarka, virginiai boróka, stb.

A dísznövények egy része gyógynövényként is hasznosítható. Ezek leveleiből, virágjaiból , terméseiből finom gyógyteákat lehet készíteni.

 

-bemutató kert

Sok hazai és külföldi látogató  járt már a kapusi kertben. Rendszeres látogatók a Matyó Kertbarátok Egyesülete és az Egri Kertbarátok Egyesülete tagjai, de a kácsiak is gyakran látogatják.  A kert egyik fontos  rendeltetése a helyi,ill. kistérségi példamutatás , ezért minden érdeklődőt szívesen lát a kert tulajdonosa.

A kert csak szervezett formában , előzetes bejelentkezéssel látogatható. Nyár elején, vagy ősz közepén érdemes felkeresnni.

 

Dr. Kapusi Imre erdőmérnök

Kács, Dózsa Gy. u. 36

Tel.: 06- 49 / 200-017

A kácsi kapusi kert tavasszal

A kácsi kapusi kert tavasszal.

 

A kácsi kapusi kert nyáron

A kácsi kapusi kert nyáron

 

A kácsi Kapusi kert ősszel

A kácsi kapusi kert ősszel

 A kácsi kapusi kert télen

 A kácsi kapusi kert télen

Asztali nézet